BROADCAST

Cum faci UHD cu echipamentul tău 3G?

4K. Ultra HD. UHD. 4K Ultra HD… cel mai probabil ați auzit aceste cuvinte aruncate în ultimul an. Șeful dvs. și-a exprimat probabil dorința de a începe să difuzeze în acest format și nu există nicio îndoială că imaginile clare ale UHD vă vor implica și mai mult publicul. Din păcate, multe tehnologii de producție live nu au adoptat încă pe deplin UHD și mulți consumatori sunt încă neconvinși de valoarea achiziționării unui dispozitiv UHD pentru casa lor.

Cu toate acestea, UHD câștigă acțiune în rândul radiodifuzorilor și al publicului. Deci, cum vă puteți pregăti, ca radiodifuzor, pentru viitorul UHD fără a vă rupe bugetul?

Ce este UHD?

Înainte de a aborda răspunsul, cel mai bine ar fi să definim UHD. Acronimul „UHD” înseamnă Ultra High Definition (3840 x 2160). Reprezintă o rezoluție de patru ori mai mare decât cea a formatului HD actual (1920 x 1080), ceea ce înseamnă mai mulți pixeli pentru o imagine mai bună. Atunci când este combinat cu alte inovații video, cum ar fi ecranele HDR și OLED, UHD oferă detalii incredibile pentru o experiență de vizionare mult îmbunătățită. Funcționează în multe dintre ratele standard de cadre de difuzare: 29,97, 30, 50, 59,94 și 60 de cadre pe secundă. Astăzi, acest semnal este definit mai adecvat de Standardul SMPTE 2036-1.

De asemenea, este posibil să auziți 4K menționat în ceea ce privește cinematografia. În acest domeniu, se referă la formatul Digital Cinema Initiatives 4K (DCI 4K – 4096 x 2160). Acest format este de patru ori mai mare decât rezoluția standard de cinema 2K (2048 x 1080). Pentru acest articol, ne vom concentra exclusiv pe formatul de difuzare UHD.

Sună grozav, de ce nu este totul în UHD?

Radiodifuzorii trebuie să depășească sarcina crescută de date: imaginile UHD necesită de 4 ori mai multe date decât cele HD. Răspunsul ușor (și costisitor) este să vă scoateți dispozitivele 3G HD și să instalați echipamente nou-nouțe compatibile cu 12G. Din cauza luptei de a adopta formatul înaintea oricărui standard industrial convenit, tranziția de la HD a fost un proces lent, confuz.

Ce se întâmplă dacă nu sunt gata să implementez 12G?

Bună întrebare! Pentru a ajunge la răspuns, trebuie să discutăm despre carnea acestui articol: link-uri quad. O legătură quad este compusă din patru legături HD-SDI de 3 Gb/s care transmit fiecare un sfert din videoclipul pe care doriți să-l afișați ca imagine UHD completă. Aceste patru semnale sunt apoi combinate pentru a crea o imagine compozită cu rezoluție UHD care rulează la 12 Gb/s.

Marele beneficiu al acestei metode este că puteți utiliza infrastructura și echipamentele existente, dar va crește complexitatea și cerințele de procesare ale producțiilor dumneavoastră.

Distribuții de calitate cu Quad Links

Există două moduri diferite de a efectua o legătură quad: Square Division Quad Split și 2 Sample Interleave.

SQUARE DIVISION QUAD SPLIT (SQD):

  • Prima metodă Quad Link introdusă pentru a produce o imagine UHD
  • Fiecare link conține un sfert din imaginea originală
  • Fiecare sfert de imagine este afișat la rezoluție HD 1920 x 1080
  • Toate cele patru sferturi sunt apoi reasamblate pentru a crea o imagine UHD completă

2 SAMPLE INTERLEAVE (2SI):

  • Fiecare quad arată aceeași imagine la o rezoluție de 1920 x 1080
  • Fiecare sfert de imagine se concentrează pe anumiți pixeli ai imaginii
  • Cele patru ¼ imagini sunt apoi combinate pentru a crea o imagine de 3840×2160

Care Metodă Quad Link este cea mai bună?

Răspunsul scurt – 2 Sample Interleave. În timp ce Square Division Quad a fost inițial cea mai ușoară soluție pentru transportul semnalului camerei, provoacă multe ineficiențe atunci când semnalele quad link intră în comutatorul dvs. de producție.

Să ne uităm la câteva exemple:
Efecte DVE, ștergere și alte tranziții – mai ușor de coordonat în 2SI

Luați în considerare cazul unui efect DVE în mișcare. În modul 2SI, fiecare quad este o copie a aceleiași imagini la ¼ de rezoluție. Cu 2SI, este simplu să mutați UHD DVE pe toate quad-urile simultan, deoarece toate vor urma aceeași cale pe aceeași imagine.

În modul SQD, fiecare cadran al imaginii este complet separat, necesitând construirea DVE-urilor duplicate și sincronizarea perfectă pentru a „tranziția” fără probleme între diferite cadrane.

Monitorizare – Utilizare eficientă MultiViewer în 2SI

Din nou, maniera de izolare a SQD necesită dublarea de patru ori a resurselor de monitorizare, așa cum face 2SI pentru a o adapta. SQD quads necesită patru ferestre MultiViewer separate pentru a asambla o imagine, în timp ce cu 2SI, un singur quad este suficient, deoarece toate quad-urile arată aceeași imagine.

Eficiența îmbunătățită a 2SI este motivul pentru care comutatoarele Ross îl folosesc ca intrare/ieșire nativă în timpul producțiilor Quad Link UHD și pentru care mulți producători de echipamente din industrie urmează exemplul.

Produse recomandate